MINITAB

Companion

MonteCarlo

ProcessModel

DataLyzer SPC

SigmaXL

XLSTAT

Analytica

iSpring

 

MINŐSÉGFEJLESZTÉS


                                                                  Kezdő lap                                           E-mail: lakat@lkq.hu               Angol


Hat Szigma program

 

Az L.K.Quality Bt. (www.lkq.hu) által kialakított - és az EOQ MNB (Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága) által elfogadott - Hat Szigma képzési program jellemzői a következők:

  • A képzés két fázisból áll, melyek egymásra épülnek:

  • zöldöves képzés + projektkezdés

  • feketeöves képzés + projekt kidolgozása

  • A képzés szoftvereket használ az oktatáshoz és projektekhez:

  • MINITAB statisztikai szoftvert adatok elemzéséhez

  • MINITAB Quality Companion szoftvert a projektek menedzseléséhez, a statisztikai és a nem statisztikai alapú minőségtechnikák használatához és dokumentálásához

  • ProcessModel szoftvert folyamatok modellezéséhez, szimulálásához és optimalizálásához.

  • Minden résztvevő saját számítógépét használja (a számítógépes követelmények megtekinthetők itt). Az oktatási anyagokat  fájlban kapják a résztvevők. A képzés során mindenki saját számítógépén tudja követni a magyarázatokat és - használva a szoftvereket - begyakorolni a módszereket.

  • A résztvevők igazolást kapnak a képzés elvégzéséről. A képzés felkészítést jelent  az EOQ MNB személyi tanúsítás (Zöld- és Feketeöves minősítés) megszerzésére. A tanúsításról további tájékoztatatás megtekinthető innen.

Zöldöves képzés három egymást követő héten összesen 6 napot vesz igénybe (hetente két nap), mely idő alatt a szoftvereket az L.K. Quality Bt. biztosítja. Cél az alaptudás és gyakorlat megszerzése, a projektek kijelölése és elkezdése. Elvárás, hogy minden résztvevő az oktatásra egy költségcsökkentő projekt-elképzeléssel érkezzen valamint, hogy összegyűjtsön legalább 100 helyi adatot, mellyel majd - adott minta alapján - egy önálló elemzést elkészít. A képzés alatt sor kerül egy kiválasztott folyamat modellezésére és elemzésére, így elejétől fogva testre szabott, a helyi viszonyokhoz igazodik a képzés. A zöldöves oktatás megismerteti a résztvevőket a Hat Szigma módszertanával (DMAIC), az egyszerű minőségtechnikákkal, folyamatok modellezésével, a projektek menedzselésének és dokumentálásának módjával (a részletes tematika megtekinthető itt). A résztvevők egy önálló záró dolgozattal valamint egy projekt kijelölésével és elkezdésével fejezik be a zöldöves képzést.

 

Feketeöves képzés szintén hat napot vesz igénybe (hetente 2 nap), mely során megtörténik az új tudásanyag átadása (részletes tematika megtekinthető itt) valamint  a projektek előrehaladásának értékelése. A konzultációk és a feketeöves képzés biztosítja a régi ismeretek elmélyítését, a minőségi eszközök gyakorlatának megszerzését és a projektek menedzselésének mélyebb elsajátítását. Az oktatási napok között a résztvevők - az oktatók irányítása mellett - költségcsökkentő projekteken dolgoznak, melyeket aztán az oktatási napokon konzultálnak minimum 5 alkalommal a DMAIC lépeseknek megfelelően. A résztvevők munkáját a MINITAB és a MTB Quality Companion szoftverek támogatják, melyek biztosítják az alkalmazandó eszközöket (felsorolás itt), a menedzselést és a dokumentációt segítő űrlapokat (példa itt). Az eszközök használatát magyarázatok segítik (példa itt) . A projektnek illik behozni legalább a képzés költségét.

 

A teljes Hat Szigma program – a zöld és a feketeöves képzés – összesen 12 oktatási napot vesz igénybe.

 

Az internetes kapcsolat a képzés minden fázisában – de különösképpen a projektek kidolgozása és azok konzultációja során -  fontos szerepet játszik!

 

L.K.Quality Bt. vállalja a Hat Szigmához használt szoftverek külön oktatását (MINITAB és ProcessModel, MTB Quality Companion) valamint Hat Szigma projektek mentorállását.

 

További képzések (példákkal) megtalálhatók itt.

.

Érdeklődőket és Jelentkezőket szívesen fogadunk (tel.: 06 1 262 0412, e-mail: lakatlkq.hu).

 

Vissza a lap elejére