MINITAB

  Companion

MonteCarlo

ProcessModel

DataLyzer

SigmaXL

XLSTAT

Analytica

iSpring

 

MINŐSÉGFEJLESZTÉS

 

 


Kezdő lap                                           E-mail: lakat@lkq.hu


DataLyzer SPC szoftver

 

DataLyzer International vállalat 1979-ben jött létre Detroid-ban (USA), azzal a céllal, hogy segítse a folyamatok figyelemmel kísérését, értékelését és fejlesztését. A cég zászlóshajója a DataLyzer® Spectrum szoftver, mely valós időben jeleníti meg az automatikusan bevitt, jelentős mennyiségű adatot az idő függvényében (ellenőrzőkártyán) és azonnal jelez, ha rendellenes pont jelenik meg. A többnyelvű (közöttük magyar) szoftver segítségével a folyamatok nyomon követhetők és fejlesztésük értékelhető.

A DataLyzer® Spectrum szoftvert több mint 3000 vállalat használja szerte világon, közöttük számos multinacionális cég, pl. Coca Cola, Bosch, Philips, Delphi, General Motors, Honeywell, Lear, Masterfoods, Nestle, stb.

A DataLyzer® Spectrum szoftverhez kapcsolóható egyéb - szintén több nyelvű (köztük magyar) - minőségfejlesztést szolgáló szoftver úgy, mint:

o       DataLyzer® Gage Management szoftver, mérőrendszerek elemzéséhez és menedzseléséhez

o       DataLyzer® FMEA szoftver, Hibamód- és Hatás Elemzéshez

o       DataLyzer® OEE szoftver, az Általános Berendezés-hatékonyság elemzéséhez

o       DataLyzer® SPC Wizard szoftver, adatok statisztikai elemzéséhez 

Példa az SPC és OEE használatára a AFA vállalatnál (kettős kattintás a nyílra: a Video elindul)

   

A DataLyzer® Spectrum egy valós időben működő szoftvercsomag, mely több mint 30 év folyamatos fejlesztésének, és felhasználók ezreinek visszajelzéseinek alapján jött létre. A szoftver automatikussá teszi az adatok gyűjtését, ábrázolását és elemzését a Statisztikai Folyamatszabályozás (Statistical Process Control, SPC) és Képességvizsgálat (Capability Study) számára. A Statisztikai Folyamatszabályozás segítségével figyelemmel kísérhetők a folyamatok és elérhető a legkisebb (csak a véletlen okozta) ingadozás. Ekkor a folyamat stabil és előre belátható. A Képességvizsgálata használatával értékelhetők a folyamatok és nyomon követhetők a fejlesztések.
A DataLyzer® Spectrum nyílt architektúrája lehetővé teszi különböző adatbevitelt, pl. klaviatúráról, vonalkódról vagy közvetlen csatlakozással a mérőeszközökhöz, kliens gépekhez, adatbázis táblákhoz vagy ASCII fájlokhoz.  A valós idejű ellenőrzőkártyák egyértelmű és tömör képeket adnak a folyamatokról a szükséges információkkal együtt, könnyen érthető formában.

A vizuális eszközök segítik az adatok nyomon követését: a gördítősávval megtekinthetők az előzőleg bevitt adatok; egér használható pont-kijelölésre és a hozzátartozó adatok szerkesztésére; színes jelzők figyelmeztetnek a rendellenes kiugrásokra, futásokra, trendekre, adatrétegződésekre, stb.
A riportok széles sora komplett információkkal látja el a vezetőséget, auditorokat és minőségügyi mérnököket a folyamatok figyelemmel kisérése és fejlesztése céljából.
A Spectrumnak a Microsoft Access® jelenti az alap adatbázis-kezelőt, de a SQL Server® és Oracle® platformok is lehetségesek.
Az ODBC (Open Database Connectivity) általános adatbázis hozzáférési módszer lehetővé teszi az adatok használatát más alkalmazásokban.
A DataLyzer® Spectrum használható egyedi gépen, vagy vállalatszintű adatgyűjtés esetén kapcsolható hozzá helyi számítógépek a Satellite és Executive Monitor (szintén DataLyser) szoftverek felhasználásával.
A többnyelvű (közötte a magyar) szoftver megkönnyíti a
- műhelyekben a gépkezelők,
- üzemekben a gyártók karbantartók és mérnökök,
- a vállalatnál a tervezést végző menedzsment munkáját.
További információ szerezhető és Demo letölthető itt.

   

Bármely minőségfejlesztő program (pl. SPC, Hat Szigma) bevezetésénél az elsőszámú lépés a megfelelő Mérőrendszer-elemzés (MSA, Measurement System Analysis), mely biztosítja a valóságnak megfelelő adatok gyűjtését.  Az MSA – kombinálva a kalibrálási vizsgálatokkal valamint a mérőeszköz és beszállítói nyilvántartással – lehetővé teszi a mérőrendszer változékonyságának számszerűsítését és eszközt ad annak csökkentéséhez. A DataLyzer® Gage Management szoftver működik egyedül vagy kapcsolódva a Spectrum SPC szoftverhez. Az utóbbi esetben felhasználja annak adatbázisát, mint például a jellemzők tűréseit a változékonyságok összehasonlításánál. A DataLyzer® Gage Management szoftvert a ISO/TS 16949:2009 szabvány előírásainak megfelelően szerkesztették.
További információ szerezhető és Demo letölthető itt.

   

Egyre több vállalat használja az Hibamód- és Hatás Elemzést (FMEA, Failure Mode and Effect Analysis) a folyamatos minőségfejlesztési programjaikban. Az FMEA, Ellenőrzési Terv és SPC egy logikus láncolatot alkotnak. A termelés ellenőrzőkártyás (SPC) monitorozása szolgáltatja az üzemszintű állandó visszajelzéseket a rendellenességekről, melyek felhasználásra kerülnek a FMEA elemzéseknél.
A DataLyzer® FMEA szoftver használható egyedülállóan és kapcsolódva a Spectrum SPC szoftverhez.
A szoftver könnyen kommunikál az Excell-ben történt FMEA elemzésekkel.
A számítógépes program szorosan követi a TS16949 szabvány módszertanát.
További információ szerezhető és Demo letölthető a következő itt.

   

A DataLyzer® Spectrum szoftver lehetővé teszi a folyamatok valós idejű megfigyelését, melynek során adatokat gyűjt a berendezések működéséről (pl. tervezett állásidő, meghibásodási idő, sebesség, stb.). Ezek az adatok felhasználhatók az Általános Berendezés-hatékonyság (Overall Equipment Effectiveness, OEE) elemzéséhez. DataLyzer® OEE szoftver -  szorosan kapcsolódva a Spectrum számítógépes programhoz - képes bármely időpontban értékelni a berendezések hatékonyságát és segíteni a vállalat Teljeskörű Hatékony Karbantartás (Total Productive Maintenance, TPM) programját. A három féle beviteli mód (kézzel a műszak végén, valós időben leállás esetén, automatikusan valós időben) biztosítja az információk naprakészségét.
További információ szerezhető és Demo letölthető itt.

   

A DataLyzer® Spectrum szoftver - mely képes nagy mennyiségű adat gyűjtésére - alapeszközként az ellenőrzőkártyát és a képességvizsgálatot használja. Ezen felüli elemzések (pl. hipotézis próbák, regresszió, multi-vari kártyák, stb.) elvégzéséhez használható - elsősorban minőségügyi mérnökök számára - a DataLyzer® SPC WIZARD szoftver. A SPC WIZARD szoftver oktatási moduljának generált adataival lehetséges bemutatni és gyakorolni – a műhelyszinten dolgozók számára - a véletlen és speciális ingadozások kezelését ellenőrzőkártyák segítségével. Az SPC WIZARD szoftver hatékonyan hozzájárul az SPC minőségfejlesztő program bevezetésének sikeréhez.
További információ szerezhető és Demo letölthető itt.

   

Számítógéppel szembeni követelmények:
Egyedül álló gépeknél
(Spectrum szoftver esetén):

  • Operációs rendszer:                             Windows XP, Win.7, Win.8, Win.10

  • Memória (minimum):                             128 Mb RAM
  • Merevlemez:                                         72 Mb
  • Processzor sebesség (minimum):          1 GHz  
  • Processzor típusa:                                Pentium III-mal kompatibilis vagy gyorsabb

SQL Szerver:
Windows Server 2003, 2008, 2012, SQL Express

Vissza a lap elejére