MINITAB

MTB Companion

MTB Devize

MTB Qeystone

ProcessModel
DataLyzer

SigmaXL

XLSTAT

Analytica

 

MINŐSÉGFEJLESZTÉS

 


Kezdő lap                                           E-mail: lakat@lkq.hu


MINITAB Devize szoftver

Devize egy Monte Carlo szimulációt, Paraméter Optimalizálást (Parameter Optimization) és Érzékenységi Elemzést (Sensitivity Analysis) alkalmazó szoftver, melyet – elsősorban – gyártással foglalkozó mérnökök részére fejlesztettek ki. Műszakiak gyakran kerülnek olyan helyzetben, hogy egy termék vagy folyamat nem tudja megfelelően betartani az előírt tűréshatárokat és követelményeket. Ekkor felülvizsgálják a tervezést, megpróbálnak új beállításokat. Ebben segít a Devize, amikor kézen fogva a felhasználót lépésenként elvezet az optimális megoldáshoz.

 

Optimalizálás lépései:

Minitab:

1.     Minitab szoftverrel meghatározható a fontos faktorokat tartalmazó modell a transzferfüggvénnyel együtt, mely utóbbi kapcsolatot teremt a bemeneti faktorok és a kimeneti válaszváltozó között.

2.     Előzetes tapasztalatok alapján (pl. adatok illeszkedésvizsgálatával) meghatározható a bemenő faktorokhoz az eloszlások típusa és a hozzátartozó paraméterek (pl. normális eloszlás esetén: várhatóérték és szórás).

3.      Nagyszámú véletlen adat generálása történik - a kiválasztott eloszlásból - mindegyik bemenő faktorhoz (szimuláció).

4.      A transzferfüggvény segítségével meghatározásra kerülnek a kimenő adatok és azok eloszlása (Hisztogram).

5.      Tűrés megadásával képességvizsgálat elvégezhető (a jelenlegi helyzetre).

Devize:

6.    Optimalizáláshoz mindegyik faktorhoz megadják a paraméterhatárokat (pl. normális eloszlásnál minimum és maximum várhatóértéket).

7.      Megtörténik az optimalizálás céljának kijelölése (pl. minimális selejt % vagy maximális Ppk-érték).

8.      Nagyszámú véletlen adat generálása és elemzése iterációval történik. (Iteráció = fokozatos közelítés, egy adott eljárásnak egyre pontosabb értéket adó többszöri megismétlése.)

9.      Devize megadja – mindegyik faktorra - az optimális paraméterértékeket (pl. normális eloszlás esetén a várható értéket) és a hozzátartozó képességvizsgálatot (fejlesztés utáni helyzet).

10. Az optimalizálást az Érzékenységi Elemzés fejezi be, mely megmutatja, hogy a faktorok szórásának változása hogyan befolyásolja a válaszváltozót (pl. selejt %-ot vagy szórást). Így eldönthető, hogy mely faktort kell szigorú kontroll alatt tartani és melyiket kevésbé.

 

Devize segít megérteni a termékben/folyamatban lévő – véletlen okozta – bizonytalanságot, ezzel szükségtelenné teszi a drága és időrabló kísérletezéseket.

Devize egy web-alapú, felhőtechnikát alkalmazó szoftver, melyet internet kapcsolat segítségével (e-mail cím és jelszó használatával) lehet virtuálisan felhőben futatni, ezért nincs szükség fájlok installálására a felhasználói számítógépen (ajánlott böngésző: Chrome, valamint az Internet Explorer 9 és magasabb verziók).

Devize beszerzése

A Devize-nak létezik egy demo változata, mely egy örökös hozzáférést engedélyez a felhőben lévő szoftverhez. A demo jelleg abban jelentkezik, hogy az elemzésben lévő iterációk száma korlátozott (70), így a demo végeredmény hamis, nem a valóságnak megfelelő. Pontos eredményt a vásárlás után lehet megkapni. A demo bármikor átváltható teljes szoftverre vásárlás esetén.

A Devize használatához éves díjat kell fizetni az interneten keresztül.

A Devize szoftver hozzáféréséhez először egy ingyenes előfizetési jogot (subscription) kell megszerezni  egy e-mail cím és jelszó megadásával (lásd itt, majd követni kell az utasításokat).

Egy előfizetéshez lehet csatlakoztatni több Devize felhasználót az éves díj függvényében.

A Devize demo hozzáférésének és vásárlásának menetét a következő videók bemutatják (kattintásra a video elindul):

1. Általános áttekintő

2. Egy előfizetés egy Devize felhasználó

3. Egy előfizetés több Devize felhasználó

4. Devize demo majd vásárlás

Példa valamint gyakori kérdések és válaszok megtekinthetők itt.

Ha van előfizetési jogunk, akkor a e-mail cím és a jelszó segítségével hozzáférhetünk a Devize-hoz itt.
 

 

KÉRÉS

A jövőben információkat szeretnénk eljutatni a Devize felhasználók részére, ezért vásárlás esetén kérjük, hogy küldjék meg a következő adatokat e-mail útján (lakat@lkq.hu): név, e-mail cím, vásárlás dátuma, Devize felhasználók száma.

Együttműködésüket előre is köszönjük.

 

< Előző lap                    Vissza a lap elejére                    Következő lap >